Lahenduskeskne elu- ja enesearengu coach Kadri Keerme

Ma siiralt usun, et mida Sa oskad ette kujutada, seda suudad ka ellu viia.

See, kui Sa praegu ei tea, kuidas sinna jõuda, on ok. Iga ese, toode, teenus vms saab alguse mõttest, ühest ideest. Sinu mõte on teostatav!

Sellel teekonnal on väga oluline, millisena näed Sa iseennast ja kui palju Sa ise oma plaani usud. Sina ise oled oma elu kõige tähtsam projekt. Kui Sinul on kõik hästi, siis Sa tahad, jõuad ja jaksad.

Mina viin järjest oma sihte ja unistusi ellu ning aitan seda ka Sinul teha!

Tee TO DO listist I CAN DO list.

Alusta enda väärtustamisest.

Ole enda nr 1 prioriteet.

Sinu mõtted loovad Sinu tunded.

Sinu tunded loovad Sinu teod.

Sa saad valida oma mõtteid.

Ma usun, et edu on vahend oma suuremate eesmärkide ja unistusteni jõudmiseks. 

On oluline oma igapäev, eesmärgid ja siht seada nii, et see tekitaks eneses meelerahu ja et teekond oleks nauditav. 

Tasakaal töö ja oma aja vahel on see, et üks ei toimu teise arvelt.

Coaching aitab leida just Sinu jaoks töötavad lahendused.

Enamasti me ei vaja mitte koolitusi ja uusi nõuandeid, vaid hoopis selgust oma mõtetesse ja teadlikkust oma sihist, et luua teekond, hoida fookust ja seeläbi püsida produktiivsena ja järjepidevuses.

Minu lugu. Minu missioon. Minu miks.

 

Olen naine, ema, tütar, õpetaja, mentor, coach, koolitaja, ettevõtja, enesearengu entusiast, eneseteadlikkust aina sügavamalt tundma õppiv ja uudishimulik oma teekonna hoidja. 

Mulle meeldib olla teekonnal ja kujundada oma teekonda. Kui varem kippusin olema eelkõige eesmärkide püüdja, siis nüüd naudin ma kogu protsessi alguspunkti loomisest kuni sihtpunktini ja see kõik on seotud ka minu suuremate sihtide ja unistustega. Ma ei tee, et olla tegus vaid ma tegutsen, et olla liikumises ja teen seda, mis paneb minu silma särama.

Planeerimine ja organiseerimine on üks osa minust, mulle lihtsalt nii väga meeldib süsteemsus. Seejuures minu “to do list” kannab nime “I can do list”, sest miks mitte? Seda kõike ma ju tahan.

Mis viis mind coachinguni?

Ma töötasin 14 aastat hariduses, sellest 9 aastat eesti keele õpetajana ja 6 aastat olin osa uhiuuest koolist, kus mul oli võimalus avastada endas hoopis teised oskused ja tugevused. Ma õpetasin põnevaid valikaineid, olin lennujuhendaja ehk klassijuhataja ligi 160-le noorele ja samal ajal ka huvitegevuse koordinaator. Ma juhendasin õpilasaktiive, et nemad saaksid koolielu elavdada. Mulle on alati meeldinud suhelda, jagada ja inimesi sütitada, et nad viiksid ellu julgeid samme ja prooviksid midagi uut.

Üks hetk aga jõudsin punkti, kus olin energiast tühi, kurb, ma ei jaksanud pärast tööd midagi teha, võtsin 10kg juurde, ma olin pärast tööd lihtsalt üks osa diivanist, kui vähegi lasti. Mind tabasid ärevushood ja kõik ajas nutma. Ma põlesin läbi! Võib vist isegi öelda, et ma olin töönarkomaan, sest lõpuks elasingi ainult töö ja tööga seotud eesmärkide nimel. Mulle väga meeldis mu töö! Mul oli raskusi sellise sõna kasutusega nagu “Ei”. Ja tegelikult olin ma valmis kõike tegema, et saada tunnustust. Pealekauba olen ma veel läbi ja lõhki perfektsionist! Kõik pidi olema ideaalne, ilus, tähtajaks või parem isegi enne tähtaega valmis! Oma olemuselt olin ka maksimalist, alati tahtsin veel vingemalt, huvitavamalt ja tulemuslikumalt luua.

Samal ajal pealtnäha polnud minuga justkui midagi muutunud (no peale nende lisakilode muidugi). Ma naeratasin endiselt, tegutsesin veel suurema hooga ja andsin endast kõik, mis mul vähegi anda oli. Ma olin teiste jaoks alati olemas! Aga seesmiselt, ma olin kaotanud iseenda. Mu tervis oli käest ära, ma tundsin end halvasti, süda tegi imelikke trikke, ma olin sageli ärevuses ja kogesin ka paaril korral paanikahoogusid. Ma olin tööpäeva lõpuks alati liiga väsinud, et üldse midagi veel jaksata. Ma olin tühjaks pressitud apelsin! 

Kui ma töölt ära tulin ja otsustasin, et võtan aja ainult iseendale, sain ma alles aru, et oi… mina ise… mida ma endaga siis teen? Alguses nagu ei osanudki, olin harjunud teiste jaoks tegema. Endaga ei olnud üldse mugav koos olla. Igasugu mõtted tulid pähe ja nendega tuli justkui midagi teha. Energiat ja jõudu ikka ei olnud ja ma ei saanud aru miks, ma ju nüüd “puhkan”. 

Millal kõik muutus?

Kõik algas vundamendist! Ma vaatasin üle oma liikumise, toitumise, une, harjumused, tarbisin teadlikult vett. Olin palju värskes õhus ja looduses. Kuulasin oma mõtteid ja küsitlesin neid. Puhastasin oma mõtteid nendega päriselt tegeledes. Aktsepteerisin kõike seda, mis on olnud. Avastasin palju uskumusi ja piiravaid mõttemustreid, mida murda. Vaatasin otsa oma hirmudele ja haavadele. Kujundasin aina uusi häid harjumusi ja asendasin mind mitte teenivad harjumused värskendavate ja arendavatega. Muudkui avastasin ja õppisin iseennast tundma. Kui vundament hakkas juba samm sammu haaval paika saama, tuli energia, tuli tohutu teadmiste kogumise janu! Varem ei olnud ma lubanud endale päris oma aega ja tegelikult ei jäänud seda lõpuks enam ka enda arendamiseks, päris uue õppimiseks. Aga siis, ma lihtsalt õppisin, lugesin, kuulasin, vaatasin! Ma vaimustusin! Vaimustusin sellest, kuidas oma mõtteid muutes muutub kõik! Kuidas ennast tundes, oma tugevusi teades ja vundamenti paigas hoides olen ma kõigeks võimeline! 

Minu muutused, minu teekond algas sellest, et ma seadsin prioriteediks iseenda. Alguses ma nimetasin seda iseenda otsimiseks, aga täna ma tean, et kõik algas hoopis iseenda väärtustamisest! Selle käigus leidsin ma iseenda, selle Kadri, kes ma päriselt olen. Sest ma sain aru, millised mõtted, uskumused, soovid, eesmärgid kuulusid päriselt minule endale ja millised olin ma üle võtnud teistelt, keskkonnalt ja oma kogemustest.

Miks hakkasin just ettevõtjaks?

Juba paar aastat enne seda, kui otsustasin töölt ära tulla oli mul mõte, et ma tahaksin kunagi olla ettevõtja ja inimestele väärtust jagada. Siis ma veel ei teadnud, kuidas ma seda teha saaksin. Sest loomulikult ma arvasin, et minul pole midagi jagada ja ma pole piisav! Tüüpiline eks, aga see kõik muutus. Ma läbisin ise aastaga mitmeid mentorlusi, coachinguid, väljakutseid ning õpinguid ja otsustasin, et nüüd ma olen valmis!

Loomulikult oli minus hirme ja tuli üles ka seda tunnet, et kas ma ikka olen piisav! Aga tea, et Sa oled alati piisav! Tea ka seda, et Sinu mõtetest tekib tunne ja sellest tundest sõltub, kas asud tegudele või mitte ja kuidas seda teed. Valides mõelda positiivselt, valides oodata head, siis on Sul hea tunne ja Sa mõjud nagu magnet – lahendused jõuavad Sinuni, Sul tekivad uued ideed, mõtted ja nendest saavad edukad sammud tegudeks!

Mõte => tunne => tegu! Mõtle, et Sa saad! Vastus küsimusele kuidas, jõuab Sinuni. Piisab, et Sa tead esimest sammu. Tee esimene samm ära, siis näed Sa kindlasti ka järgmist. Nii läksin minagi samm sammult oma unistuse suunas. Tegin karjääripöörde ja õppisin esimest korda, kuidas toimub ettevõtlus, raamatupidamine, mis imeloom on turundamine, kuidas luua persoonibrändi ja oma kodulehte ja veel palju palju muud. Loomulikult ka coachi väljaõpe. Kõik korraga oleks olnud suur tohuvapohu. Tõepoolest liiale minemisi oli ka minu teekonnal, aga kes siis ei eksiks, eks. Siis oli jälle meeldetuletus, mis on siht ja millele ma just praegu panustades saaksin luua parimaid tulemusi.

Minu tuumväärtus on vabadus: olla vaba selles, kellele, mida, kuidas, kust ja millal ma väärtusena jagan. Imeline, see kõik ongi võimalik! See kõik on minu sees olemas. Ja on ka Sinu sees! Kõigele on lahendus ja võimalused. Nüüd on minu suurim soov näidata selle kõige võimalikkust ka Sulle.

See aeg on käes!

See, mida ma ette kujutasin, et ma luua tahan, ongi kõik võimalik! Minu missioon on luua inimestele väärtust, millel on pikaajaline ja kestev mõju just nii kaua kui Sina ise soovid. Täna, olles coach, nimetaksin ennast Sinu arengupartneriks või mõttetreeneriks. Minu missioon on aidata Sul leida oma potentsiaal, et Sa silmad säramas ning endasse uskudes oma sihi/unistuse suunas liiguksid.

Minu lemmikteemad on enda väärtustamine, muutuste loomine, baasvajadused ja vundament, enesekindlus, igasugune planeerimine, süstematiseerimine, strateegiate loomine ja loomulikult teekond kui tervik ja edu kui vahend kohale jõudmiseks! 

Ma usun, et edu on vahend oma suuremate eesmärkide ja unistusteni jõudmiseks. Ma näen selgelt enda ja teiste pealt, et elu ilma meelerahuta ei ole nauditav. Seetõttu on oluline oma igapäev, eesmärgid ja siht seada nii, et see tekitaks eneses meelerahu ja et teekond oleks nauditav. Ei, mitte pidu ja pillerkaar, aga selles oleks tasakaal. Mida ma näen tasakaalu all, see ei ole see, et 50% tööd ja 50% lõbu, see on see, et üks ei toimu teise arvelt. Tasakaal tähendab seda, et elus on tegutsemist, saavutamist, jah vahele lipsab ka raskeid momente, kellel ei oleks, see on areng ja õppetunnid, kasv, aga sealjuures ka kulgemist, nautimist, lõbu, avastusi ja ise olemist. See viibki meid rahuloluni – me tegutseme, liigume edasi ja naudime elu läbi endale tähtsate väärtuste endale pakkumise ja hoidmise!

Mina ise olen selle tõestus, et coaching aitab leida enda jaoks töötavad lahendused. Miks? Sest nõuanded, mida ümberringi olevad inimesed jagasid, ei olnud minu ressurssidele või soovidele vastavad. Ainult iga inimene ise teab, mida ta päriselt tahab ja vajab! Vahel me ei vaja koolitusi ega nõu, selle asemel vajame hoopis selgust oma mõtetes ja fookust, et püsida rajal ja olla produktiivselt järjepidevuses.

Nii jõudsin mina läbipõlemisest välja, julgesin hakata uuesti unistama, avastasin, mida ma südamest armastan ja teha tahan ning astusin stabiilselt ja turvaliselt palgatöölt täiesti teisele teele, siia tänasesse, kus olen ettevõtja, coach, mentor ja koolitaja ja aitan Sinul leida oma tõelise potentsiaali, sära ja energia, et oma unistused ja sihid ellu viia!

Ohh! Kui mõnus! Ma loodan, et Sina räägid oma tööst ja ettevõtmistest sama õhinaga! Kui see täna on kustumas, aga kuskil paistab veel säde alles ja see on see, mida Sa päriselt tahad, siis lööme selle lõkkele tagasi. Või kui tunned, et see pole enam see, siis tule avastame ja süütame uue sädeme!

Coaching oli kindlasti enesearenguteekonnal minu suurim tugisammas. Kui palju ütlesid mulle sõbrannad häid soovitusi, kui palju utsitasid nad mind tagant. Olgugi see nõuanne, kui hea tahes, kui see ei tule inimese iseenda seest, siis me ei rakenda seda. 

Seetõttu meeldib mulle coaching väga, selle mõjusad küsimused ja meetodid näitasid mulle mind ennast:

 • seda, mis toimub minu sees,
 • millised on minu tugevused ja kus seisneb minu potentsiaal,
 • mis on minu sügavaim miks,
 • milline on minu visioon ja missioon,
 • kuidas leida lahendusi ja tegutseda,
 • kuidas muuta harjumusi ja mõttemustreid, 
 • ületasin takistusi, hirme, dilemmasid ja murdsin lahti vanu uskumusi,
 • avastasin oma identiteeti ja seda, et ma saan ise valida, kes ma olla tahan,
 • ma lõin endas selgust, tasakaalu,
 • märkasin võimaluste rohkust,
 • coaching tõi nähtavale nähtamatu!
ICF Estonia coach

Ma olen nii tänulik ja õnnelik, et coaching tuli võimalusena minu teele! Just täpselt seda ma vajasin!

Ma olen endale nii tänulik, et ma märkasin seda võimalust, ma julgesin otsa vaadata oma hirmudele ja täna kaunistavad mu tunnistuste mappi 2 väärtuslikku rahvusvahelise ICF (International Coaching Federation) akrediteeringuga väljaõppe tunnistust! Olen uhkusega Ericksoni lahenduskeskne coach. Kuulun ICF Global (rahvusvaheline coache ühendav ja meie töö printsiipe jälgiv organisatsioon) ja ICF Estonia ühingusse (Eesti coache ühendav organisatsioon). Jälgin coachingu printsiipe ja arendan end pidevalt!

Vestlus vestluse haaval loon Sulle väärtust ja avame Sinu potentsiaali, võimalusi, lahendusi ja Sinu sügavamaid väärtusi!

Tule kuula minu mõttevahetust vestlussaates “Tunne insipraatorit” (veebruar, 2023), kus jagan lugu, kuidas minust sai coach ja inspiraator.

Videot saad vaadata siinsamas või otse YouTubes.

Minu artikkel “Mis oleks, kui hirmust saaks edasiviiv jõud?” avaldati Äripäeva raamatupidaja portaalis

Artikkel Äripäeva raamatupidajate portaalis "Mis oleks, kui hirmust saaks edasiviiv jõud?"
Minu esimene avalikult ilmunud artikkel Äripäev Raamatupidaja.ee lehel

Hirmud võivad olla meie takistajad ja paigalhoidjad, aga nad võivad olla ka meie sõbrad, aidates väljakutseteks paremini valmistuda ja uhkusega tehtule tagasi vaadata. Kas sina julged oma hirmule otsa vaadata?

(—)

ICF Estonia ja ICF Global liikmena olen läbinud rahvusvahelise sertifikaadiga coachingu koolitused

Erickson ICF sertificated Coach Kadri Keerme
Olen lahenduskeskne Ericksoni Rahvusvaheline Coach Rahvusvahelise coachingu organisatsiooni sertifikaadiga. Solution Focused Erickson International Coach ICF sertificated. Lõpetasin väljaõppe 5. märtsil 2022.
Erickson ICF sertificated Group Coach Kadri Keerme
Olen läbinud grupi coachingu täiendõppe MCC (kõrgeima taseme coachi) Tony Hustedi käe all. Lõpetasin väljaõppe 24. mail 2022.

Mis on coaching ja millal tulla coachingusse?